W „Gazecie Wrocławskiej” o książce „Oczami mistrza i przyjaciół. Kuchnia Polska”

Aktualności


Oczami mistrza i przyjaciół. Kuchnia Polska to niezwykła książka kucharska – hołd złożony Lesławowi Kołodziejowi, wielkiemu szefowi kuchni, nazywanemu przez wielu mistrzem. O powstawaniu tej książki i jej bohaterze mówi Adamowi Kuźniarskiemu w wywiadzie dla „Gazety Wrocławskiej” syn mistrza, współautor książki i szef kuchni, Łukasz Kołodziej.
Oto fragment rozmowy:

 

Jak Pan wpadł na pomysł stworzenia książki Oczami mistrza i przyjaciół?
Marzeniem taty było wydanie własnej książki. Niestety stan zdrowia nie pozwolił mu na dokończenie pracy nad nią. Oczami mistrza i przyjaciół to hołd złożony tacie przeze mnie i 15 zaprzyjaźnionych szefów kuchni. Pomysł zakiełkował, kiedy tato odszedł od nas w listopadzie 2013 r. Zacząłem kompletowanie składu szefów. Wszyscy występujący w książce to przyjaciele taty, wszystkich łączy wielka sympatia do niego. W krótkim czasie miałem już 15 szefów.
(...)

 

Mieszka Pan na stałe w Norwegii, w jaki sposób udało się to wszystko skoordynować?

Wydaje mi się, że wróciło do nas dobro i dobre zasady, które wprowadzał tato w kierowanych przez siebie kuchniach w Novotelu czy Art. Hotelu. Przyjaciele taty od razu byli chętnie do współpracy. Szybko znaleźliśmy fotografików, którzy kiedy się dowiedzieli, że cały dochód ze sprzedaży książki jest przeznaczony na cele charytatywne, w tym dla dzieci z chorobą nowotworową, bez wahania zgodzili się nam pomóc za symboliczne pieniądze. Niedługo potem udało się nam zaprosić grafika. Po raz pierwszy pracował nad książką, ale postanowiłem dać mu szansę i nie zawiodłem się. Dla większości z nas to był debiut (śmiech), ale myślę, że udany!

 

Więcej w „Gazecie Wrocławskiej” z 27–28 czerwca 2015 r. na s. 15 (Syn mistrza mówi o tacie i kuchni... od kuchni).